Wie zou niet de Camino de Santiago moeten lopen?

Ik heb een vraag gekregen van een lezer: Wie zou niet de camino moeten lopen?

cover Europese ICT Professional z'n Camino de Santiago

Om te beginnen ben ik persoonlijk van mening dat iedereen een keer de Camino de Santiago lopend zou willen afleggen. Ik bedoel dan niet de laatste 100 km maar vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port. Voor mij was de overtrek van de Pyreneeën iets dat ik nooit had willen missen. Het deed mijn lichaam en geest meteen op het maximale testen waardoor ik volgens mij de rest van de camino beter heb kunnen inschatten qua afstanden.

Ik ben pelgrims tegengekomen die veel jonger dan mij waren en ook veel ouder. Leeftijd is dus geen beperking. Wat vooral belangrijk is dat je je eigen ritme loopt. 2 Deense pelgrims van 19 waren na ongeveer 150 km uitgevallen met blessures omdat ze te snel liepen. Ik kan me nog herinneren dat ze gelijk met mij vertrokken in Saint-Jean-Pied-de-Port en lachten… niet sneller? Ik zei nee… ik ben 38 en luister naar mijn lichaam, moeten jullie ook doen. Het is nog 800 km tot Santiago.

Soms hoor ik wel eens dat vrouwen niet alleen de camino moeten lopen omdat ze bang zijn. Mooie is dat tijdens de camino veel jongere en oudere vrouwen alleen liepen. Ik vond het super stoer. Als man kon je met hun leuke en interessante gesprekken voeren. Ze vertellen dan meer de in en outs van vrouwen. Je krijgt dan inside information en zij kunnen het weten want ze zijn zelf ook vrouw. Ik had niet echt het idee dat ze zich onveilig voelden. Dus geslacht is ook geen reden om het niet te lopen.

Ikzelf voelde me goed en gezond. Ik had geen medicijnen nodig. Ik was niet ziek. Het enige waar ik me een beetje zorgen over maakte was mijn conditie en mijn gasblaas die jaren terug verwijderd is. Dit zijn allemaal zaken die echt geen beperkingen hebben veroorzaakt. Luister gewoon naar je lichaam. Voel je je slecht loop je langzamer. Ikzelf heb de mentaliteit dat je beter langzaam kunt bewegen dan stilstaan. Voel je je goed, loop je sneller. Simpel. Andere wandelaars hadden wel kwalen. Mensen met allerlei beperkingen liepen gewoon op hun eigen tempo. Ik vond het wel mooi om te zien.

Een veelgezegde reden om niet te kunnen lopen is dat je mensen op het thuisfront hebt die je niet kunnen missen. Ik denk dat dit vooral zelfreflectie is. Neem de kans aan met beide handen om voor jezelf iets te doen.

Sinds ik de camino heb gelopen is mijn interesse in de camino verstevigd. Ik ben een aantal keren bij de regio bijeenkomst geweest van de camino. Er viel me één ding ontzettend op. Als ik iets wil doen of bereiken doe ik het. Natuurlijk moet je dingen voorbereiden en proberen het risico in te schatten. Ik snap alleen niet waarom heel veel mensen zodanig minutieus willen plannen zodat ze eigenlijk nooit kunnen gaan. Sommigen zijn echt jaren aan het voorbereiden. Ik ben ICT’er en weet dat je veel kunt plannen maar niet alles. Deze mensen zijn aan van alles aan het denken wat je in werkelijkheid echt niet nodig hebt, volgestouwd met onnodige zaken. Potje voor dit, mapje voor dat, zalfje voor zus, GPS, etc… Gewoon rustig lopen… Met je mond kom je heel ver. Vragen kost niets. Stel de vragen op het moment dat ze op je pad aankomen. Je lost het dan op, maar geen problemen van zaken die andere hun problemen zijn geweest door het lezen van vele meningen, het hoeft jouw allemaal niet te overkomen. Iedereen zijn reis is zijn eigen reis. Beleef je eigen camino, ga niet iemand anders naapen. Je verwachtingspatroon is dan te hoog, je wilt toch geen film naspelen. Laat het gebeuren.

Mensen die niet willen loslaten, daar is de camino niet voor bedoeld… buen camino