Was er een persoon waar je steeds aan denkt?

Dat is een goede vraag. Ik denk niet steeds aan één persoon in het bijzonder. Tijdens het lopen van de camino kom je veel mensen tegen. Tegen sommige wandelaars zeg je vluchtig even ‘buen camino’ en dat was het. Met andere wandelaars heb je langer contact mee. Soms heb je met iemand een paar minuten een gesprek en heeft dit meer impact gehad als bijvoorbeeld met iemand wie je een paar dagen hebt samen gelopen. Het praten tijdens het lopen vond ik eigenlijk het meest intense contact. Ik heb leuke en zeer diepgaande gesprekken gehad met jong en oud. Als ik er nu over nadenk komen veel mensen in gedachte voorbij flitsen.

Ierse lerares die me goede tips gaf. Een Duitse tiener die heerlijk aan het genieten was dat ze binnenkort ging studeren. Een 40’er Spanjaard die een goede en rake opmerking gaf tijdens het diner, was komen aanschuiven en toevallig was ik de enige aan tafel die ook Spaans kon spreken.  Een Française die een goede zelfanalyse deed maar er ook meteen zelf van schrok. Een Mexicaanse schoonheid van 40-45 die in USA Chemie had gestudeerd en haar huis was kwijtgeraakt en zich nu aan het bezinnen was wat ze met haar leven wilde gaan doen. Een Amsterdammer die heel nuchter was maar samen met mij bepaalde momenten heeft meegemaakt die je niet simpel kunt verklaren. Een Duitser die zo stoned was dat hij volgens mij niet wist dat hij met de camino bezig was. Terwijl ik iemand aanzag als Duitser maar dit een Duitssprekende Belg te zijn, leuk mee gesproken. Natuurlijk mag de vegetarische Duitser niet ontbreken…. Veel leuke momenten mee beleefd. Het valt me nu in… de Californische schoonheid. De Baskische dames. O ja… blue jeans… De Spaanse groep die verbijsterd waren dat je helemaal uit Frankrijk hierheen kwam lopen, zij deden maar de 100km. De hostess van een herberg die F1 voor me regelde en kookte.  Ik heb geen namen genoemd… sommigen staan wel in het boek genoemd.

Wat ook leuk is om te weten dat ik ook veel aan Camino lopers denk waar ik niet mee gelopen heb. Mensen die ik na mijn camino heb leren kennen via facebook of via de bijeenkomsten. Diegene die de camino de santiago hebben gelopen vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port, in ieder geval een paar honderd km hebben gelopen, snappen precies wat je bedoeld.

Het leukste na-camino contact vond ik toch wel dat ik opeens een berichtje via facebook kreeg van 2 jonge dames uit Zuidafrika of ze een aantal dagen mochten overnachten i.v.m. een fietstocht in Nederland. Ze hadden beiden de camino gelopen en wilden nu door NL fietsen. Geweldig was dat. Leuke contacten aan overgehouden. We hebben bijna dagelijks contact.

Tijdens de bijeenkomsten in Roermond kwam ik iemand tegen die bij de belastingdienst werkt. Ik heb een aantal interessante en gezellige momenten beleefd samen. Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Ik kwam er achter dat er dus ook mensen werken bij de belastingdienst.

Ik kan zo nog uren doorgaan.

Iedereen die je tegenkomt draagt een steentje bij. Het gaat erom wat je er zelf mee doet. Leg het je opzij, negeer je het of doe je er iets mee. Jouw keuze… Buen camino.