Twee jaren later

camino santiago 2 years laterPrecies 2 jaren geleden vertrok ik van Maastricht richting Saint-Jean-Pied-de-Port om aan mijn eerste Camino de Santiago te beginnen, de Camino Francés. Hier zijn een aantal antwoorden op vragen die ik heb gekregen:

Hoeveel dagen heb je gelopen?

In precies 25 dagen ben ik vanuit de herberg L’Esprit du Chemin in Saint-Jean-Pied-de-Port gelopen naar Santiago de Compostella.

Hoeveel kilometer heb je gelopen?

Het is niet precies te zeggen. Diverse gidsen en kaarten spreken rond de 780-805 kilometer. Historische boeken schrijven dat het 784 kilometer is. Hou er rekening mee dat in de loop van de jaren de route veranderd is door het aanleggen van wegen. In tegenstelling tot mensen vaak denken is de route juist langer worden omdat men nu om te lopen om snelwegen te vermijden.

Wat is belangrijk tijdens het lopen?

Als je veel loopt denk je dat je het meeste gaat verlangen naar eten. Eten is echt niet belangrijk. Water daarentegen is heel belangrijk. Regelmatig drinken en je kunt tientallen kilometers lopen. Eten kun je echt een hele tijd zonder. Ik heb wel stukken van 20 kilometer aan één stuk gelopen zonder te eten en toen ik in een dorp aankwam had ik…. geen honger. Naar je lichaam luisteren is gewoon belangrijk, de rest is bijzaak.

Hoever heb je het meeste gelopen op één dag?

Ik heb één dag ongeveer 50 kilometer gelopen. Van Ponferrada naar La Faba. Geweldige ervaring.

Was je niet vaak alleen?

Dat viel wel mee. Soms liep ik tientallen kilometers alleen en kon ik goed ontspannen of juist nadenken over het leven. Op andere momenten kwam je snel in contact met mede-pelgrims.

Lopen mensen dit enkel voor het geloof?

Ik heb het vaak over pelgrimeren en pelgrims maar lang niet iedereen doet het om religieuze redenen. Vaak zijn het mensen die gewoon het leuk vinden om veel te wandelen. Natuurlijk zijn er ook mensen die het wel om spirituele en/of religieuze redenen doen. Iedereen doet het voor zijn of haar beweegredenen.

Ben je meer gaan geloven hierdoor?

Nee, dat niet. Op zich is mijn standpunt richting geloof hetzelfde gebleven. Wat wel veranderd is voor mij persoonlijk is dat ik meer opensta voor spirituele gevoelens. Ik ben technisch als ICT’er maar sta nu ook meer open voor zaken die ik niet kan verklaren, maar ook niet hoef te verklaren.

Heb je gedacht aan stoppen?

Ja zeker. Meerdere keren. Vooral tijdens de oversteek van de Pyreneeën dacht ik waar ben ik in Godsnaam aan begonnen. Op andere momenten miste ik de mensen waar ik om geef en dacht ik ook aan stoppen. Fysiek heb ik nooit gedacht aan stoppen. Ik heb goed naar mijn lichaam geluisterd. Ik ben dan ook trots dat ik gewoon met doorzettingskracht de tocht van bijna 800 km heb voltooid.

Is de Camino te vergelijken met je marathon in New York?

Nee, absoluut niet. De marathon is een éénmalige afstand. Ik heb meer pijn ervaren tijdens de New York marathon dan ik ooit nog eens heb gevoeld. Het verschil is dat je tijdens de Camino beseft dat er morgen ook nog gelopen moet gaan worden. Je kunt pushen maar niet te veel. Ik heb jonge mensen geblesseerd zien raken, die dus de Camino moesten afbreken. Ik had maar één doel en dat is ongeblesseerd aankomen in Santiago.

Wandel je nog vaak?

Ik wandel nog regelmatig. Niets is te vergelijken maar wandelen op de Camino maar het wandelen blijft me bevallen. Laatst was ik in de Eiffel (D) en waren we in een dorpje. Vrouwen shoppen, mannen wat rondkijken. Toen zei iemand voor de grap, kom we lopen naar het hotel. ’t Is maar maximaal 10 kilometer door het woud. Ik zei meteen ja. We vroegen welke kant moeten we op. Een vrouw wees links naar boven. En we zijn gaan lopen en lopen. Heerlijk zoiets. Niet weten waar je loopt, hoeveel het precies is en gewoon aankomen door te lopen. Ik merkte dat door mijn ervaring tijdens de Camino ik gemakkelijk de weg kon vinden. Lekker gevoel.

Waar schrok je van?

Ik ben wel geschrokken dat een mens zo weinig nodig heeft om gelukkig te kunnen zijn. Ik kan nu eenmaal terug nog steeds wel genieten van wat luxe en lekkere dingen. Tijdens het lopen merk je gewoon dat alles in je rugzak eigenlijk ballast is. Ik heb erdoor geleerd te relativeren op een vlak welke ik niet eerder wist dat het bestond. Ik ben ook veranderd in die twee jaren. Dagelijks denk ik nog terug aan de Camino en dat helpt me bij het nemen van beslissingen.

Ben je jezelf tegengekomen?

Als je zoveel loopt zonder afleiding kom je zeker jezelf tegen. De goede kanten maar ook de minder leuke kanten. Het fijne is wel dat je zoveel tijd alleen voor jezelf hebt zonder ruis van buitenaf dat je het snel een plek kunt geven. Ik vond het ook mooi om te zien dat iedereen daar wel mee bezig was, bewust en onbewust.

Mooi herinneringen?

Wat mij nog steeds verbaast is dat je vreemde mensen tegenkomt tijdens het wandelen en dan eigenlijk vanaf het begin heel diep gaat qua gesprekken. Heel snel heb je een vriend(in) erbij op een manier die niet te beschrijven is. Je begrijpt elkaar meer en beter dan vrienden thuis. Ik denk dat dit komt doordat niemand ver- en beoordeeld tijdens de Camino terwijl vrienden en familie dit altijd wel doen wat hun objectiviteit beïnvloed. Ik vond het mooi.

Ben je erdoor veranderd?

Ik denk het wel. Ik heb het ook nagevraagd bij de mensen om me heen. Ik ben rustiger geworden maar heb nog steeds evenveel passie. Ik neem wat vaker tijd voor mezelf sinds ik de Camino heb gelopen omdat ik daar ervoer hoe belangrijk dat is.

Wat houd je nu bezig?

Ik heb geleerd dat mijn kwaliteiten elke dag weer van nut zijn. Hierdoor moet ik mijn tijd goed indelen en mijn energie steken in de zaken die ik wil doen. De uitdrukking is van het pad afdwalen. Elke dag bezin ik me of ik nog op het pad zit waar ik op wil zitten. Ik ben begonnen aan mijn vierde boek. ICT is mijn passie. Ik doe enkel ICT projecten waar zowel de klant als ikzelf plezier en voldoening om beleef. Heerlijk gevoel is dat.

Is dit je eerste en laatste Camino?

Dit kan ik nog niet beantwoorden. Ik ben aan het denken om de Camino Primitivo te gaan lopen.

Wat zijn nieuwe contactmogelijkheden?

Het Nederlandse boek “Europese ICT Professional z’n Camino de Santiago” heeft zijn eigen facebookpagina : http://www.facebook.com/EuropeseICTProfessional. De Engelstalige editie ook : European ICT Professional his Camino de Santiago.

BUEN CAMINO