15-07-2011 Najera – Grañon

Zo… een nieuwe dag. Lekker geslapen in het 2 sterren hotel. We hadden (Huib en ik) gezegd om pas 07.00 te vertrekken. Dus minimaal een uur later dan voorheen. Lekker uitslapen voelt dit! We zijn gaan lopen en het ging moelijk omdat het meteen vanaf het begin een beetje omhoog ging. Toen we dat moeilijke punt voorbij waren deed eigenlijk niets meer pijn behalve dan mijn voetzolen. We hebben wel genoeg te eten bij ons. We hebben weinig te hoeven stoppen onderweg omdat we genoeg brood bij ons hadden. Scheelt veel tijd en geld. We hadden maar 3 korte pauzes genomen. We zijn niet in de kathedraal van St. Domingo geweest. We moesten entree betalen en daar had ik nu even geen zin in. Dat gaat van het budget af. Raar dat in de dorpen speciaal de kerken voor je openen en hier word entree gevraagd. De normale prijs van 3.50 maar wij kregen het als pelgrim voor 2.50. Vreemd maar ja, echt geen zin in. Voelt dan niet fijn. Het doorlopen ging nu wel goed. De korte pauzes deden schijnbaar goed. De voetzolen gingen steeds beter na de pauzes. Het was een redelijke fijne en eenvoudige etappe. Het aankomen in Grañon was een fijn gevoel. We verblijven nu in Hostal Peregrinos San Juan Buatista. Een heftig verschil vergeleken met gisteren. Bij een bar met de naam Teo moesten we onze pelgrimsstempel gaan halen. We hebben één biertje genomen. We vroegen om iets te eten om 16.45 maar ze zei dat we beter konden eten in de herberg om 20.00 omdat het goed en gratis, volgens het donativo principe, eten is. Ik zei dat ik dit ook had gehoord maar dat het nog zo lang duurt tot 20.00. Ze vertelde me dat om 17.00 een bakkerij en een supermarkt openging. We zijn op het terras gaan zitten en genoten van ons biertje. Ik ben na een paar minuten naar binnen gegaan om te kijken of ik mijn iPhone kon opladen. Ze zei dat er 2 stopcontacten waren. De eerste plek was om de hoek. Ik twijfelde maar liet mijn iPhone liggen. Toen zie de barjuffrouw leg maar daar op die tafel dan kan ik het in de gaten voor je houden. Ik ben zeker 15 minuten buiten geweest terwijl de bar redelijk druk was met pelgrims. Ik heb genoten omdat ik me er echt niet druk overmaakte. Dat zou ik hier niet zo 123 doen. Apart hoor.

We zijn even na 17.00 naar de bakkerij gelopen. De naam van de bakkerij is ‘Jesus’. Bij binnenkomst moest je nog een extra deur doorlopen voordat je in de bakkerij kwam. We liepen deze deur door en er kwam ons een geur tegemoet die je echt niet kunt beschrijven. Het was meteen dat de hersenen begrepen dat je hier echt bij een verse bakker was. Wat een lekker geur zeg. We hadden croissants genomen en ik vroeg wat voor iets lekkers daar lag. Ik vroeg in het Spaans of er appel inzat want ik herkende het. Ze zei dat is inderdaad met appel. Huib vroeg me wat ik aan haar aan het vragen was. Ik zei of het met appel was. Ja, dat wilden we wel. De bakkerijvrouw wilde een stuk afsnijden en liet ons zien of het groot genoeg was, geheel tegen het Hollands imago in (we schijnen nogal zuinig bekend te staan buiten Nederland), riepen we beiden in koor :”Nee, groter.” Dit vond ze wel grappig dat we beiden ze gretig reageerde. Ze zei dat de meesten alleen het woordje kleiner gebruikte dat schijnbaar veel Duitsers gebruikte en daardoor wist ze wat kleiner betekende. Wij vonden het dus klein en vroegen voor groter. Het was echt heerlijk. Het was echt vers gemaakt. De echte verse bakker. Zie je hier niet meer zo vers en vriendelijk. Het was alles bij elkaar 3.66. Toen zijn we weer terug gelopen naar de herberg. We zagen bij aankomst dat ze een andere zaal ook hadden opengedaan omdat het zo druk werd. Beneden. We zijn meteen naar boven gegaan hebben onze spullen gehaald en zijn naar beneden verhuist. Dat is toch makkelijker met vertrekken in de vroege ochtend. Je stoort minder mensen en hoeft niet in het donker stenen trappen met je rugzak te trotseren.

Nog even iets grappigs over het hotel. Toen we vanochtend vertrokken vroeg ik aan Huib of ik alles had. ja zei hij. Ik zei hem vergeet je GSM niet die daar op het bed ligt. We gingen. Toen we buiten waren en de trap afliepen zei hij… MIJN stok! Grappig… erg belangrijk. Het was voor mijn in het hotel ook de eerste dag met dekens slapen sinds mijn vertrek in de Camino de santiago.

Foto en video galerij:

07.00 vertrokken…

2011-07-15 Camino Santiago Ramond

 

 

 

 

 

 

 

07.02 meteen brug overlopen

2011-07-15 Camino Santiago Ramond hotel

 

 

 

 

 

 

 

Hotel waar we geslapen hadden

2011-07-15 Camino Santiago Ramond Rioja

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij de beroemde druiven van de Rioja wijnen…

2011-07-15 Camino Santiago Ramond uitzicht

 

 

 

 

 

 

 

Mooi uitzicht

2011-07-15 Camino Santiago Ramond Granon

 

 

 

 

 

 

 

 

Aankomst in Grañon

2011-07-15 Camino Santiago Ramond Albergue

 

 

 

 

 

 

 

Beetje luxe verschil met hotel of thuis

2011-07-15 Camino Santiago Ramond botas

 

 

 

 

 

 

 

Schoenen neerzetten

2011-07-15 Camino Santiago Ramond eten

 

 

 

 

 

 

 

 

Eten volgens het donativo principe